OŚWIADCZENIE w sprawie oddalenia powództwa Poczty Polskiej

25 Stycznia 2012

Kraków, 25 stycznia 2012

Zarząd spółek InPost oraz Integer.pl – czołowej polskiej grupy pocztowej – informuje, że w dniu 25 stycznia 2012 roku Sąd Okręgowy w Krakowie (IX Wydział Gospodarczy) w całości oddalił powództwo Poczty Polskiej w sprawie pozwu (sygn. akt IX GC 674/10) dotyczącego wypłaty odszkodowania w kwocie 60,71 mln zł (wraz z odsetkami od dnia 4 listopada 2010 roku) przez spółki z Grupy Integer.pl.

Roszczenie Poczty Polskiej obejmowało między innymi zwrot bezpodstawnie uzyskanych, zdaniem Poczty Polskiej, korzyści majątkowych przez spółki z Grupy Integer.pl oraz nakaz "zaniechania działań polegających na przyjmowaniu, przemieszczaniu i doręczaniu przesyłek z korespondencją, przesyłek reklamowych lub innych przesyłek nadanych w sposób uniemożliwiający sprawdzenie zawartości o masie nie przekraczającej 50g za pobraną opłatą nie niższą niż 2,5-krotność za przesyłkę najniższego przedziału wagowego najszybszej kategorii określonej w cenniku powszechnych usług pocztowych operatora publicznego".

Zarząd InPost oraz Integer.pl raz jeszcze zapewnia – również w oparciu o wyniki dotychczas przeprowadzonych w spółce kontroli UKE – że spółki należące do Grupy działają zgodnie z obowiązującą w Polsce Ustawą Prawo pocztowe i jej wykładnią. Tym samym InPost oraz Integer.pl w pełni akceptują wyrok Sądu Okręgowego w Krakowie.

Decyzja sądu nie jest prawomocna. Poczcie Polskiej przysługuje prawo apelacji do wydanego wyroku.

Rafał Brzoska
Prezes Zarządu InPost oraz Integer.pl