Oświadczenie w sprawie projektów uchwał ZWZA Integer.pl SA

03 Maja 2015

Kraków, 3 maja 2015 r.

Oświadczenie w sprawie projektów uchwał ZWZA Integer.pl

Zarząd spółki Integer.pl w nawiązaniu do projektów uchwał na Zwyczajne Walne Zgromadzenie zwołane na 1 czerwca 2015 roku informuje, że w najbliższym czasie nie planuje przeprowadzenia emisji akcji.

Projekt uchwały dotyczący zmiany statutu spółki i uprawnienia Zarządu do emisji do 1.164.632 akcji jest jedynie propozycją, by umożliwić zarządowi Spółki posiadanie elastycznej opcji finansowania dynamicznego rozwoju Grupy Integer w przyszłości.

Projekt uchwały zakłada emisję akcji do 31 maja 2018 r., jednak jej przeprowadzenie nie jest przesądzone. Opcja ta byłaby wykorzystana jedynie w przypadku, gdy stanowiłaby najbardziej efektywne źródło pozyskania kapitału, a ewentualna emisja przeprowadzona zostałaby w sposób odpowiadający dobrym standardom rynku kapitałowego.

Zarząd Spółki w przeszłości posiadał prawo do przeprowadzenia tego typu emisji i zaproponowana uchwała jest odnowieniem tej możliwości. Zarząd Integer.pl uważa, że obecny poziom kursu nie odzwierciedla fundamentalnej wartości Spółki i przy obecnym kursie nie rozważa przeprowadzenia emisji akcji.

Spółka posiada szereg możliwości finansowania swojego dynamicznego rozwoju. W tym celu prowadzone są prace związane z IPO spółki InPost oraz finalizowane rozmowy w celu dokapitalizowania spółki easyPack. Potencjalna emisja akcji w przyszłości byłaby jedynie uzupełnieniem tych źródeł, lecz zarząd pragnie raz jeszcze podkreślić, iż w danym momencie przeprowadzenie emisji akcji Integer.pl nie jest rozważane.

Prezes Zarządu Integer.pl Rafał Brzoska